Menu

geschiedenis

Ver in de tijd
De geschiedenis van het rieten dak gaat terug tot de vroegste bewoning van ons land. De voorlopers van het riet zijn plaggen en stro. snel deed riet zijn intrede als dakbedekking. De kwaliteiten van riet lenen zich uitstekend daarvoor: waterdicht, warm, isolerend en duurzaam. De oudste, fysieke aanwijzing van het gebruik van riet in Nederland dateert uit het jaar 75 n. C. de opgraving van een Romeinse nederzetting bij Vlaardingen werden resten van kruiselings in elkaar gevlochten rieten matten gevonden.

Gebouwen
Van oudsher zijn boerderijen veelal de objecten waar riet als dakbedekking is gebruikt. Tegenwoordig wordt riet ook op vele andere gebouwen toegepast. Riet kan daar gebruikt worden waar het dak steil genoeg is.
Zo is in Den Haag, in de wijk Ypenburg, een aantal appartementencomplexen met rieten dakbedekking gerealiseerd. En wie kent niet de centrale ingang van pretpark De Efteling in Kaatsheuvel? Een gigantisch project, geheel met riet bedekt. In Zeeland zijn vakantieparken neergezet waarvan een deel van de huizen een rieten dak hebben gekregen. Denkt u eens aan een tuinhuisje met een rieten dak bij u in de tuin. Een romantisch plaatje en een verfraaiing van uw tuin.
Kortom: niet alleen boerderijen lenen zich voor deze prachtige vorm van dakbedekking. Een eeuwenoud ambacht met een eigentijds resultaat.